Mariëlle Cornet

Manager Kinderopvang

Peuteropvang

Bij de peuteropvang stimuleren we spelenderwijs de ontwikkeling van je kind. Je kind went aan de structuur en regelmaat van school in een vertrouwde en uitdagende omgeving. Samen de dag beginnen, knutselen in groepjes, bewegen, spelletjes, voorlezen, muziek, op ontdekkingstocht en elke dag even een frisse neus halen in onze prachtige buitenruimtes en tuinen vinden wij belangrijk. De peuteropvang geeft je kind een goede start naar het basisonderwijs.

 

Als je kiest voor peuteropvang heeft dat een aantal mooie voordelen:

 • Je kind maakt kennis met leeftijdsgenootjes.
 • Je kind krijgt een solide basis waardoor de eerste schooldag een hele kleine en natuurlijk stap is.
 • Bij ons groeit je kind op in een liefdevolle en leerzame omgeving
 • Je kind went aan een vast dagritme.
 • We ondernemen met de kinderen veel verschillende activiteiten.
 • We werken met mooie en verschillende thema’s.

 

Kinderen leren veel van elkaar. Daarom krijgen kinderen niet alleen de ruimte om zelf te spelen, maar hebben we net zoveel veel aandacht voor het samen spelen én de ontwikkeling van je kind.

 

Hoe ziet dat er dan uit:

 • Je kind heeft een vaste groep met leeftijdsgenootjes tussen 2 en 4 jaar.
 • We werken met het Voor- en Vroegschoolse Educatieprogramma (VVE) Uk&Puk. Al onze pedagogisch medewerkers hebben hiervoor hun VVE-certificaat behaald.
 • Je kind komt minimaal 2 vaste ochtenden per week tussen 08.30 uur en 12.30 uur bij ons.
 • We werken met een duidelijk dagritme
 • We besteden veel aandacht aan taalontwikkeling.
 • Wij hebben een omgeving gecreëerd waarin kinderen optimaal kunnen spelen. Want spelen is leren en ontwikkelen.

 

Uk & Puk is een programma dat de (taal-)ontwikkeling van kinderen extra stimuleert en is gericht op het voorkomen of verminderen van ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen. Wij hebben aandacht voor het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. We doen dit door met thema’s te werken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Denk aan ‘Regen’, ‘Dit ben ik’, ‘Eet smakelijk’ of ‘Hatsjoe’!

 

We werken natuurlijk samen met ouders én de basisschool, het consultatiebureau en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

 

Heb je vragen over de kosten en subsidiemogelijkheden van de peuteropvang, kijk dan op de website van de gemeente Alkmaar.

Ontwikkelstappen

2 - 4 jaar

Je kind kan nu ook al een beetje helpen, kleine opdrachtjes uitvoeren vinden ze leuk. Je kind kan steeds beter aansluiten bij anderen kinderen en toont sympathie en soms voorkeuren.

2 - 4 jaar

Ga maar vast sparen, want je kind kent begrippen als kopen, betalen en geld. 

2 - 4 jaar

Gelukkig kun je ze afleiden door te vragen naar de basiskleuren en -vormen of het aanwijzen van lichaamsdelen, dat zullen ze vol trots voor je doen.

2 - 4 jaar

Je kind ontwikkelt zoveel taal dat hij steeds beter zijn behoeftes en soms ook gevoelens kan verwoorden. Ook kan hij navertellen wat hij heeft beleefd en al leuke gesprekjes voeren met andere kinderen. 

2 - 4 jaar

Fantasiespel tussen de oudste peuters komt op gang en zorgt voor veel leuke en leerzame momenten.

Judith

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Ik wil vooral dat een kind zich veilig voelt bij mij en ik geef hem alle ruimte en respect om zich te ontwikkelen.

Eline

Pedagogisch Medewerker kinderdagverblijf
Als alle kinderen met een lach op hun gezicht aan het eind van de dag naar huis gaan en vertellen aan hun ouders wat voor leuke dingen zij hebben gedaan, dan is het voor mij een mooie dag.

Marcella

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Als een kind naar de volgende groep gaat hoop ik dat hij met net zoveel plezier aan de volgende fase gaat beginnen. Alles met plezier gaat ervaren.

Branka

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Lach, wijze uitspraak of net geleerde nieuwe vaardigheid van een kind maken mijn dag mooi en geslaagd!

Grace

Pedagogisch Medewerker BSO
Als kinderen vol nieuwe verhalen naar huis gaan en vertellen wat ze beleefd hebben. Als we samen een spelletje spelen en ik zie dat ze het leuk hebben. Dan is mijn dag geslaagd.

Marald

Technisch Beheer
Achter de schermen speelt Interne Dienstverlening een belangrijke rol in de uitvoering en uitstraling van Klein Alkmaar. Kinderen en collega’s daarvan zien genieten maakt mijn werk elke dag mooi.