Geschreven door:

Henny Tiggelaar

Beleidsmedewerker VVE

Waarom je je kind wilt voorlezen

Een boek lezen met je kind is leuk en geeft plezier maar voorlezen is nog zoveel meer….

Voorlezen is goed is voor je kind maar waarom eigenlijk? En wat leert je kind tijdens het voorlezen van een mooi boek? Dat vertellen we je graag!

Luisteren, concentreren en aandacht.
Door samen een leuk boek te lezen en naar plaatjes te kijken, leert je kind om goed te luisteren en zich te concentreren. Door regelmatig voor te lezen, hoort je kind nieuwe woorden en krijgt je kind taalinzicht. Het taalinzicht helpt je kind zinnen te maken en verhalen te vertellen. Maar door voorlezen krijgt je kind ook veel verschillende woorden aangeboden. Hierdoor leert je kind om de eigen belevenissen, avonturen, gedachten, emoties en fantasieën te verwoorden en verhalen te vertellen.

Je zult merken dat je kind vaak steeds weer uit hetzelfde boek voorgelezen wil worden. Soms is dat voor ons als volwassenen een beetje saai maar voor je kind heel belangrijk! Door dezelfde woorden te herhalen, leert je kind de woorden beter te begrijpen en te gebruiken.

Taal- en woordenschatontwikkeling
Als je voorleest, komt je kind in aanraking met taal. Je kind leert veel woorden maar leert ook zichzelf, de ander en de wereld om hem heen te herkennen. Je geeft woorden aan gebeurtenissen en emoties.

Neem daarom de tijd voor het voorlezen van een boek en praat met je kind over het boek: stel vragen en geef je kind de ruimte om zelf ook vragen te stellen en zijn gedachten of fantasieën te vertellen.

Door voor te lezen leert je kind plaatjes te herkennen maar ook dat woorden bestaan uit letters. Dit noemen wij ontluikende geletterdheid. Peuters hoeven de woorden niet te kennen, maar ze worden nieuwsgierig naar de letters en ze leren de letters te herkennen. Dat is weer mooi voor de overgang naar de basisschool waar kinderen zelf leren lezen en schrijven.

Begrijpen van taal, zelf verhalen kunnen vertellen, maar ook vertellen wat je wel en niet leuk vindt, geeft je kind zelfvertrouwen.

Sociaal en emotionele vaardigheid
Door het lezen van een boek leren jonge kinderen zich in te leven in de figuren, de plaatjes en de verhalen van het boek. Je kind leert de emoties van anderen maar ook van zichzelf te herkennen. Gesprekjes met je kind over emoties, zoals blij zijn, verdrietig of boos zijn mooi en waardevol. Door regelmatig voor te lezen stimuleer je de fantasie van je kind en maak je je kind nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Fantaseren zorgt ervoor dat je kind zich dingen kan inbeelden, gevoelens en emoties kan uiten en leren begrijpen.

Lezen is leuk en geeft plezier, maar je kind leert er ook een heleboel van. Veel voorlezen is belangrijk maar hoe veel is veel….bij jonge kinderen is 15 minuten voorlezen per dag al voldoende. Dat valt best mee toch? Dus pak regelmatig een boek en heb samen met je kind plezier van het voorlezen en het moment met elkaar. Kies samen een mooi boek uit en geniet ervan….!

Tot slot en paar tips voor je begint:

  • Maak van het voorlezen een vast ritueel. Dat kan overdag tijdens het drinken en fruit eten, samen gezellig op de bank of een verhaaltje voor het slapen gaan.
  • Kies een boek dat bij de belevingswereld en interesse van je kind past. Hiermee maak je je kind nieuwsgierig naar het boek en wordt de wereld om hem heen herkenbaar.

 

En tips voor boeken:

  • De opvang waar je kind zit, heeft vaak al veel boeken, vraag eens aan de medewerkers welke boeken favoriet zijn bij je kind
  • De bibliotheek heeft heel veel boeken, ook voor dreumesen en peuters. Wordt lid (een lidmaatschap voor je kind is gratis) en geniet samen met een uitje naar de bibliotheek.
  • In Alkmaar zit een mooie kinderboekenwinkel waar ze je erg goed kunnen helpen met het kiezen van een mooi boek voor jouw kind.

Ook interessant...

Lees meer blogartikelen

Welkom bij Klein Alkmaar: een nieuwe stap voor jou en je kind

De eerste stap naar kinderopvang is een bijzondere mijlpaal, zowel voor jou als ouder als voor je kind. Het is een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten en een ander ritme

De kracht van herhaling

Waarom ‘Nog een keer!’ zo belangrijk is   Iedereen met jonge kinderen, zal dit herkennen: “Nog een keer!”   Of het nu om een boekje gaat, een liedje, een