Geschreven door:

Joke Meijer

Manager Kinderopvang

Welkom bij Klein Alkmaar: een nieuwe stap voor jou en je kind

De eerste stap naar kinderopvang is een bijzondere mijlpaal, zowel voor jou als ouder als voor je kind. Het is een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten en een ander ritme dan thuis. Bij Klein Alkmaar doen we er alles aan om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze blog delen we de tips en handvatten om de start bij de kinderopvang om de start zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat jij en je kind met een gerust hart kunnen beginnen.

 

Een warme start: de intake en wennen
Voordat de opvang daadwerkelijk start, vindt er een intakegesprek plaats tussen ouders en de mentor van je kind. We willen graag weten wie je kind is en of er bijzonder heden zijn waar we rekening mee moeten houden. Samen kijken we hoe we deze zo goed mogelijk kunnen vormgeven binnen de mogelijkheden van de groep.

Om je kind te laten wennen aan de opvang, starten we met twee dagdelen in de eerste week. Dit zijn een ochtend en een lange ochtend, afhankelijk van het slaappatroon van je kind. Daarna bekijken we samen of je kind klaar is om hele dagen te komen of dat er meer tijd nodig is om te wennen. Voor kinderen die maar één dag per week komen, stemmen we extra goed af hoe we de hechting kunnen bevorderen. We vragen je om hier rekening mee te houden, zodat de overgang voor je kind zo prettig mogelijk verloopt.

 

Slapen op de opvang
Kinderen hebben vaak een vast slaapritme thuis, en wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Omdat we met een groep werken, slapen kinderen met ongeveer dezelfde slaaptijd tegelijk, om de rust in de slaapruimte te bewaren. Soms betekent dit dat een slaaptijd een beetje verschuift. Kinderen kunnen het prima aan om te wennen aan een ander ritme dan thuis, zeker als ze meerdere dagen naar de opvang komen.

Bij ons slapen kinderen van 0-2 jaar in een slaapzak. We volgen de richtlijnen van VeiligheidNL en laten baby’s niet inbakeren of op de buik slapen als ze nog niet zelf kunnen rollen. Ook mogen kinderen geen sieraden dragen tijdens het slapen om verstikkingsgevaar te voorkomen. Omdat we niet de mogelijkheid hebben om kinderen in slaap te wiegen, raden we ouders aan om thuis alvast te oefenen met zelfstandig in slaap vallen in een eigen bedje. Wist je dat het voor een kind sowieso fijn is om zelfstandig in een bed in slaap te kunnen vallen? Ook het zelfstandig liggen in de box of op een kleedje helpt bij een soepele overgang naar de opvang.

 

Voeding en drinkmomenten
Bij ons heb je de mogelijkheid om borstvoeding mee te geven. We vinden het belangrijk dat ieder kind voldoende voeding binnenkrijgt. Daarom vragen we je om thuis alvast te oefenen met drinken uit een fles, zodat het voor een kind heel gewoon is dat de voeding uit (ook) een fles komt.

Tussen 07:00 en 09:00 uur en tussen 17:00 en 18:30 uur worden de meeste kinderen gebracht en opgehaald. Dit zijn vaak onrustige momenten, waardoor we adviseren om flesvoeding buiten deze tijden te plannen. We volgen het drinkschema van de ouders, maar kijken ook naar de behoefte van het kind op de opvang. Hierover blijven we altijd met jou, de ouder, in overleg.

 

Overleg en samenwerking met ouders
Bij Klein Alkmaar hechten we veel waarde aan een goede samenwerking met ouders. Voelt iets niet goed of heb je vragen? Maak ze bespreekbaar met de pedagogisch medewerkers. Zij hebben veel kennis en ervaring en denken graag met je mee.

Ons doel is om een veilige, liefdevolle omgeving te bieden waarin kinderen zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Met rust, structuur en aandacht zorgen we ervoor dat ieder kind zich fijn voelt bij ons op de opvang.

 

Heb je vragen of wil je meer informatie over de eerste weken bij Klein Alkmaar? Neem gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om samen met jou en je kind een mooie start te maken!

Ook interessant...

Lees meer blogartikelen

Waarom je je kind wilt voorlezen

Een boek lezen met je kind is leuk en geeft plezier maar voorlezen is nog zoveel meer…. Voorlezen is goed is voor je kind maar waarom eigenlijk? En wat

De kracht van herhaling

Waarom ‘Nog een keer!’ zo belangrijk is   Iedereen met jonge kinderen, zal dit herkennen: “Nog een keer!”   Of het nu om een boekje gaat, een liedje, een